ASTRID MØRLAND

Works    CV    Exhibitions    Press    Contact


Vestfold artsenter 2017


Velkommen til utstillingsåpning den 21 januar kl. 13.00
Vestfold kunstsenter, Øvre Langgate 28, 3110 Tønsberg
 
Utstillingen varer fra 21.1. – 19.2. 2017


 
 
Om hundre år er allting glemt!

 
Et utsagn brukt om dumme småting, som ikke betyr så mye i den store sammenhengen. Det forbindes ikke med de store feilgrepene i historien.
 
Det er hundre år siden 1. verdenskrig. En krig uten mening. Alle tapene. Hva hadde de vunnet? Noen land hadde fått nye navn, men det kostet 18 millioner menneskeliv. I boken "Intet nytt fra Vestfronten" (1929) av Erich Maria Remarque, lar han den 20 år gamle soldaten Paul fortelle om erfaringene; "Vår kunnskap om livet er begrenset til døden". Hans venn legger til "Vi er ensomme barn og erfarne gamle mennesker, vi er rå og melankolsk og overfladisk - jeg tror vi er fortapt."
 
Kunstnere som flyktet fra krigsområder, samlet seg på Kabaret Voltaire i Zürich, i det nøytrale Sveits fra 1916. De kalte seg dadaister og utviklet nye uttrykk som en reaksjon på det meningsløse med krigen. Hugo Ball leste i sin performance et dikt som besto av uforståelige ord.
 
Fra 1917 spredte dadaismen seg og surrealistene videreførte uttrykkene og hentet inspirasjon fra indiansk kultur og deres bruk av symboler fra dyrenes egenskaper og kraft.
Intensjonen er å vise en reise fra mørket til lyset. Fra det mørke håpløse i installasjonen Dark room, svarte kjoler og fiolette tegninger fra 1 verdenskrig, til lysere bilder med håp, dyretegninger og eventyr, det grønne og mose.
 
Performance: Mose mose mose. Inspirert fra dadaismen og surrealismen.