ASTRID MØRLAND

Works    CV    Exhibitions    Press    Contact

Surrealistisk invitasjon 05.02.2010

Source: gjengangeren.no

By: Ellen Johannessen
Published: 05.02.2010 06:00

ÅSGÅRDSTRAND/OSLO:
Verker fra 63 kunstnere blir å se på den store surrealisme-utstillingen som åpner i Stenersenmuseet i dag. Astrid Mørland er eneste Vestfold-kunstner.

Surrealisme i norsk kunst 1930 - 2010" er undertittelen på den ambisiøse utstillingen. 
Kurator Lars Toft-Eriksen har hentet fram et utvalg av våre ypperste kunstnere når den historiske linjen fra 1930 fram til i dag, blir trukket. 
Det er fire måneder siden Astrid Mørland som eneste kunstner fra Vestfold fikk invitasjon til å være med i det gode selskap. 
Navn som Arne Ekeland, Kai Fjell, Aage Storstein, Jakob Weidemann, Gunnar S. Gundersen fram til Knut Rose, Bjarne Melgaard og Gitte Dæhlin viser at utstillingen favner vidt og bredt, selv om hver kunstner av plasshensyn blir representert med bare ett verk.
– Ja, dette blir veldig spennende. I fellesskap har kuratoren og jeg kommet fram til at jeg skal vise en av mine kjoler, som er typisk for min kunst, forteller Astrid Mørland over telefon, underveis til Haugar hvor hun skal stille ut i september.

Pikekjolen bearbeider hun som tema der kontrasten mellom overflate og innside synliggjøres. Tittelen på den utvalgte kjolen er "Inside-out". 
Inside-out består av en serie kjoleobjekter, der det indre drama brettes ut og blir synlig. 
– Pikekjolene blir for meg bare et verktøy, et utgangspunkt, et bilde på et indre og et ytre, og en stadfesting av at bildet "innenfor" ikke alltid stemmer med den synlige overflaten. Den typiske formen på 50-talls pikekjolen kunne framstå fra enkel til det mer overveldende med silke, rynker, kapper og sløyfer, forteller Astrid Mørland på sin nettside. 
Da hun var fem år flyttet hun fra Flekkefjord til en forstad til New York, der pikene måtte skifte til penkjole da de kom til skolen, og de begynte skoledagen med å synge til det amerikanske flagget. Det var som å leve i en perfekt drømmeverden. Amerikakjolen ble et begrep på 50-60 tallet. Slektninger i Amerika sendte flotte kjoler hjem til pikene i familien hjemme i Norge.
– Mine kjoleobjekter tar også for seg denne perfekte drømmen, den flotte overflaten, og setter spørsmålstegn om denne er så perfekt. Hva skjer om man skraper litt under overflaten, slår den sprekker, velter det ut helt andre uttrykk? spør hun. 

Mørland ble tiltrukket av surrealismen, lenge før akademitiden. Det vises både i kjolene hennes, og i maleriene. 
Derfor gleder hun seg spesielt til å se den historiske tidslinjen som er hensikten med den ambisiøse utstillingen. 
– Utstillingen vise hele spekteret at norsk surrealistisk kunstutvikling, fra de første store til noen unge og ukjente. Det vil bli tydelig å se hvordan kunstnerne har hentet inspirasjon av hverandre. Jeg kan ikke huske at det har vært vist en så stor surrealistisk utstilling i Norge tidligere. Det er helt spesielt, men Rolf Stenersen (Finansmann og kunstsamler som grunnla museet. Jour. anm.) var opptatt av kunst man ikke kunne forstå. Han skrev også tekster, derav tittelen på utstillingen "God natt da du", sier Mørland entusiastisk. 
Utstillingen vises fram til 2. mai.


Inside-out 1 skal vises i Stenersenmuseet. Kjolen er dekket av rød stearin og sydd av avispapir. Kjolen lukter stearin. Materialet kan gi assosiasjoner til "drama" i massemedia. Festen som er over og stearinlysene som brenner videre. Samtidig gir overflaten et inntrykk av pen pike i en "brokadefløyel" kjole.