ASTRID MØRLAND

Works    CV    Exhibitions    Press    Contact

Happy mummies 31.07.2009


RETT PÅ VEGGEN: Med blyant tegner Astrid Mørland rett på veggen.
Det latinske budskapet under den døde lyder brutalt: "Slik som jeg er nå, skal du også bli".
Foto: Ellen Johannessen

Source: gjengangeren.no

By: Ellen Johannessen
Published: 31.07.2009

 

Det sårbare livet ÅSGÅRDSTRAND:

 

I 1972 fant to jegere en godt bevart gravplass på Grønland. Funnet inspirerte Astrid Mørland til å kalle sin første tegneutstilling for "Happy mumies"

Ved siden av kunstskolen i Rådhuskvartalet, har Astrid Mørland arbeidet intenst med utstillingen som åpnet i Galleri Smalgangen i går. Tidligere har hun uttrykt seg gjennom større malerier, men denne gangen har hun konsentrert seg om tegning og grafikk. Det er en ny og spennende erfaring. – Jeg har hatt ideen til utstillingen lenge. I sommer har jeg tegnet hver dag for å bli ferdig, sier hun. Tematisk holder hun fast ved de samme undrende refleksjonene rundt det sårbare livet. Denne gang inspirert av et gravfunn som ble gjort på Grønland i 1972. Kulden hadde mumifisert de seks barna og de to kvinnene som ble lagt i graven under en steinhelle i 1475. Astrid Mørland sier at det ligger mye informasjon i de detaljerte tegningene. De døde ble godt kledd til å møte et nytt liv i det hinsidige. Under pelsklærne hadde de en drakt sydd av isolerende fjær fra fem forskjellige fugler. Ansiktuttrykkende var smilende, noe som ga inspirasjon til utstillingens tittel: "Happy mumies".

Tidligere har Astrid Mørland brukt pikekjolen som en metafor for det sårbare livet. Kjolen som både beskytter kroppens organer og skjuler det skammelige. Det indre vises ved det ytre. I utstillingen hun viser i Galleri Smalgangen har hun trukket denne linjen videre, til mumiens beskyttende klesdrakt. Den lette lyseblå fargen henspiller til den arktiske kulden, kommenterer hun. Som en kontrast til Grønlands barske livsvilkår, har hun i en annen serie forflyttet seg til 1400-tallets solfylte Italia. Denne gangen har hun brukt rød blyant.

En italiensk grav med latinsk tekst har hun tegnet med blyant rett på galleriveggen. Det brutale budskapet som ble hogget ut i marmoren på 1400-tallet betyr oversatt til norsk: "Slik som jeg er nå, skal du også bli". – Det er et voldsomt budskap, sier Astrid Mørland, og legger til at det kan være best at det står på latin. Hun reflekterer over at vi mennesker har en begrenset tid her på jorden. Utstillingen vises fram til 23. august.

DETALJERT: Tegningene dokumenterer at grønlendernes utstyrte sine døde for en reise til det hinsidige.